Veiligheidsvoorschriften stopcontacten in keukens

augustus 10, 2017

Stopcontacten zijn een belangrijk onderdeel van je huis, en in een keuken zijn ze van essentieel belang.

Als je een keuken met bijvoorbeeld Boretti apparatuur gaat plaatsen moet je van te voren met een aantal zaken rekening houden.

 

Plaatsing stopcontacten

Een van de belangrijkste zaken is hierbij het plaatsen van stopcontacten.

  • waar moeten ze komen
  • aan welke veiligheidsvoorschriften moet je je houden
  • hoeveel heb je er nodig
  • welke maat, kleur en materiaal past bij de keuken

 

Installatie stopcontacten

Tijdens de oriëntatiefase van een nieuwe keuken aanschaffen is het niet alleen de styling van de keuken die belangrijk is. De installatie is ook ontzettend belangrijk. Maar voor de keuken daadwerkelijk geplaatst kan worden zal er qua electriciteit ook een plan van aanpak moeten komen. Dit vormt tenslotte wel de basis van een comfortabele keuken.

 

CEBEC-keurmerk

Gelukkig bestaat het CEBEC-keurmerk. Deze bepaalt dat een stopcontact kinderveilig moet zijn en dat het een aardingscontact moet hebben. Al het elektrisch installatiemateriaal hoort een CE keurmerk te dragen. Dit garandeert namelijk dat het materiaal voldoet aan de minimumeisen van Europeesche veiligheidsbepalingen.

 

Besparen op stopcontacten

Helaas wordt nog steeds vaak bespaart op het aantal stopcontacten. Dit is er onverstandig en achteraf ook duurder! Dus zorg dat je er genoeg plaatst. Of zorg op zijn minst dat er extra wachtbuizen in de muren gemaakt zijn, zodat je later niet hoeft te gaan breken. Dit voorkomt een hoop ellende achteraf!

 

Aantal stroompunten

In een keuken heb je meer dan in welke andere ruimte van je huis elektrische apparatuur staan. Dit houdt automatisch in dat hier dus ook meer stopcontacten moeten komen. Vooral bij je aanrechtblad zal je veel stroompunten nodig hebben. Heb je stroompunten dicht bij de vloer nodig dan moeten de contactdozen op een hoogte van 25 cm van de vloer geplaatst worden. Omdat de keuken altijd een natte vloer kan hebben.

 

Reglement elektrische installaties

Er bestaat een reglement voor elektrische installaties, dit is de AREI. Dit staat voor het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Deze bepaalt dat er per stroomkring maximaal acht stroompunten mogen aangesloten worden. Onder een stroompunt valt zowel een verlichtingspunt als een enkelvoudig en dubbel stopcontact. Voor toestellen met veel vermogen kan je het beste twee of zelfs nog meer stroomkringen maken.

 

Voor een ruimte met een ‘droge vloer’ als vast tapijt of parket, moet er minstens 15 cm tussen de stekkergaatjes van de contactdoos en de vloer zitten. In lokalen met een ‘vochtige vloer’ zoals tegels, of een vloer die met water wordt geschuurd, moeten de stopcontacten op een hoogte van 25 cm geplaatst worden.

Als je stopcontacten in de vloer wil, moeten het speciaal hiervoor ontworpen varianten zijn.

Geen reacties

Geef een reactie