3 tips: Hoe maak je goed gebruik van je tijd?

april 3, 2019

Als ondernemer is jouw tijd schaars. En als je niet uitkijkt wordt die schaarse tijd helemaal opgeslokt door dagelijkse beslommeringen. Zonde, want juist als ondernemer is het jouw taak om met de toekomst van je bedrijf bezig te zijn. In deze blog leg ik uit hoe je ervoor zorgt dat werken áán je bedrijf niet ondersneeuwt in je agenda.

 

Blok voldoende tijd

Urgente taken hoef je niet te plannen. Die komen vanzelf over je heen. Omdat er geen externe trigger is voor niet urgente taken, is het belangrijk om die tijd wél in je agenda te zetten. Het liefst twee uur per dag, of een dag per week. Plan die blokken als gezegd op de momenten dat je het meest productief bent. Wat die momenten zijn, verschilt per persoon. Voor de ene ondernemer is dat tussen zeven en tien in de ochtend, voor de ander tussen vier en zeven, aan het eind van de middag. Heb je de blokken gepland, maar komt er toch iets tussen? Geen man overboord. Je kunt altijd nog schuiven. Soms zijn er urgente dingen die voorgaan. Bedenk op dat moment wel of het echt nodig is dat jij je ermee bemoeit. En verschuif het werken AAN blok naar een ander moment in dezelfde week.

 

Breng structuur aan

Voor jezelf en voor je team is het fijn als er regelmaat zit in de momenten waarop je áán je bedrijf werkt. Als je iedere donderdag in je agenda blokt, dan weet je team op een gegeven moment dat ze je op die dag niet meer moeten storen. Zij zullen ervoor zorgen dat urgente zaken, waar jouw hulp bij nodig is, op woensdag al aan het licht komen, of anders kunnen wachten tot vrijdag. Ook voor jezelf is die regelmaat fijn. De kans is groot dat je er volgende week alles aan zal doen om op donderdag wel weer geblokt te houden. Uiteindelijk gaat je omgeving zich vanzelf aanpassen aan jouw duidelijke schema.

 

Kies je locatie slim

Het kan lastig zijn om je af te sluiten van de hectiek van alledag. Ook als je de tijd in je agenda geblokt hebt. Om die reden is het slim om werken áán je bedrijf op een andere plek te doen dan binnen de muren van het kantoor van je bedrijf. Zo’n externe locatie kan ook nog eens heel verfrissend werken. De kans dat je op goede nieuwe ideeën komt is echt groter met uitzicht over de stad of op zee. Wat die plek moet zijn, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de activiteiten die je op dat moment wilt verrichten. Heb je nog steeds het idee dat je moeite gaat krijgen met time managen kijk dan eens op een cursus timemanagement of kijk op learnit.nl voor nog meer cursussen.

Geen reacties

Geef een reactie